22.2.

Tanaan oli uurastuksena kiiveta Kings Canyonille. Lahdettiin taas aamuvarhaisella liikkeelle, ettei kuumuus kiusaisi. Ensin piti kiiveta jyrkat kiviportaat ylos ylos. Ja kylla kannatti, maisemat olivat huikeat! Kaveltiin punaisten kivien ja kallioiden keskella ja ohitettiin Priscilla Crack - eraanlainen rako kallion valissa. Tama sola on saanut nimensa Priscilla elokuvan mukaan, jota kuvattiin paikassa. Solan takana meita odotti Amphi teattari. Melkoisen pitka pudotus alas! Huilattiin ja ihasteltiin komeaa nakymaa kauas kaukaisuuteen. Tama eitti oli yhteensa 6,5km. Yhteensa talla reissulla kaveltiin noin 23km. Ihan mukava lenkki siis :)

1236501741_IMG_1079[1]

Kings Canyon on osa Mac Donnel vuoristoa, joka alkaa Alice Springsista ja paattyy Canyoniin. Yhteensa vuoristo on 200km pitka. Canyon on maailman vanhin tuon kaltainen "vuori" mita on enaa olemassa. Ikaa silla on n.450 miljoona vuotta ja siella on asustellut mm. dinosauruksia. Siella kasvaa puita, joita dinot on syoneet ja yksikin vielakin elossa oleva puu on kuulemma 9000 vuotta vanha!! Ihan se kauniisti viela vihersi :)

1238803193_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kings Canyon on siita ainutlaatuinen paikka, etta sielta loytyy nelja erilaista "ilmastoa" (vai mika se suomeksi sitten lienee...), mutta siis on trooppista, subtrooppista yms. Tama edellyttaa sen, etta paikassa elaa satoja eri kasvi - ja elainlajeja. Alhaalta katsottuna ei uskoisi, etta punaisen kiven paalla kasvaa puita ja alhaalta kanionista loytyy vettakin ja Edenin puutarha.

Aboriginaalit tekevat eraan heinankorren siemenista superliimaa hankaamalla siemenia pitkaan. Keihas tehdaan jonkun puun oksasta kuorimalla se ja kastelemalla. Sitten se vedetaan suoraksi ja annetaan kuivua nuotion vieressa. Keihasta kastellaan ja vedetaan suoraksi niin monta kertaa, etta se on taysin suora. Eraasta korresta taas tulee maitoa, joka toimii laastarina. Tekee ihon paalle pinnan ja poistaa bakteerit. Tama sama aine myos sokeuttaa loppuelamaksi. Tata kaytettiin rikollisten rankaisemisena. Yolla laitettiin tippa silmakulmaan ja rikollinen herasi sokeana. Jos han ei tasta ottanut opikseen hanet karkoitettiin heimosta. Ja jos viela yritti tulla takaisin, hanet hakattiin kuoliaaksi.

Rikollisia rangaistiin myos puukottamalla keihas reiteen. Tahan ei kuole, mutta rikollinen kavelee loppuelamansa linkkaamalla ja nain muut tietavat mita tama on miehiaan. Toinen tapa merkita rikollinen, oli tehda puukolla tai kirveella iso haava rintaan ja siihen hierottiin jotain kirvelevaa ainetta. Tasta jaa iso ruma arpi ja nain siis rikollinen on tunnistettavissa.

Kunpa saisi punaista hiekkaa purkkiin...

1236559991_IMG_3813[1]

Saatiin hyvin havainnollinen esitys abojen oikeudenkaynnista. Rikollisen ja uhrin omaiset seisoo kahdessa rivissa muodostaen kujan. Rikollinen menee jokaisen luo vuoronperaan ja jokainen kujalla seisova saa sanoa, mita haluaa rikolliselle rangaistukseksi ja nama sitten toteutetaan sita mukaan. Jos rikollinen paasee kujan loppuun elossa, on han rangaistuksensa karsinyt.

Aboriginaaleille silmiinkatsominen merkitsee syvaa luottamusta. Tuntematonta he eivat katso silmiin katellessa vaan katsovat ohi. Tama todistettiin lounaspaikassa, jossa aboriginaalit tulivat meidan luo kauppaamaan maalauksiaan. Opas katteli mies aboriginaalia ja kadenpuristus oli todella loyha ja silmiin ei katsonut myoskaan. Me ostettiin Annun kanssa miehen maalaama taulu. Siina kaski naista etsivat ruokaa maasta. Samalla kaytettiin tilaisuus hyodyksi ja kyseltiin muutamia sanoja heidan kielellaan. Aboriginaalien kielessa on kymmenia erilaisia muunnoksia, eli esim. se Jiba-kengurun nimi Greenoughin wildlife parkissa tarkoittaa myos kuuta.

meri = buru
sydan = kuluru
tahti = kilibi
kuu = kinra
aurinko = kindo
musta = maru

Kun ajettiin suoraakin suorempaa tieta takaisin Aliceen, opas kertoi, etta siella testataan huippuautojen nopeuksia, Ferrareita ja sen sellaisia. Kerran oli sattunut onnettomuus ja kuski ei ollut huomannut pienta mutkaa tiessa. Han ajoi popelikkoon ja katsojana olleet kaksi ihmista kuoja kuskin ja kyydissa olleen lisaksi. Mutkassa oli muistokivi uhreille.

Pitka on tie...

1238731966_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Oppaamme Craig on ollut Red Centressa oppaana 4 vuotta. Kuulemma useimmat jaksaavat siella 6 kuukautta. Meilla oli siis todella asiantunteva opas matkassa :) Ja hanen musta huumorinsakin oli mainoata viihdetta :D

Yovyttiin toisessa hostellissa kuin tullessa ja siella oli mukava musta hauva lemmikkina :) Sitten takaisin Melbourneen. Lentokoneesta nahtiin yksi puskapalo. Tai ei paloa, mutta savua.

1236502091_IMG_1113[1]

Tassa viela kuva Red Centren auringonlaskusta. Hieno, eiko? :)

1236501942_IMG_1030[1]